Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g šošovice
- 4 veľké zemiaky
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- olej
- hladká múka
- voda
- soľ, bobkový list, mleté čierne korenie, červená mletá paprika
Šošovicu premyjeme v studenej vode, zalejeme vodou, na kocky nakrájame cesnak a pridáme do polievky. Dáme dva až tri bobkové listy, soľ a korenie. Varíme cca pol hodiny.Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Varíme ďalšiu pol hodinu.
Spravíme zápražku: Na rozohriaty olej dáme dve lyžičky hladkej múky, jemne opražíme a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zosklovatie stiahneme z plameňa, pridáme jednu veľkú lyžicu mletej papriky, premiešame, zalejeme studenou vodou a vrátime na plameň. Až zápražka zhustne vlejeme ju do polievky. Dochutíme ešte soľou alebo korením podľa chuti. Môžeme ozdobiť zelenou petržlenovou vňaťou.